Activeer Dieper Leren: De Magie van Teken je Les!

Maak elk lesuur onvergetelijk door eenvoudige, effectieve tekeningen.

Hallo Noorderpoorter,

Wil jij leren hoe je met behulp van eenvoudige tekeningen een visuele instructie kunt geven? Hoe je een uitleg visueel kunt ondersteunen?
Of hoe je aan het einde van een les samen met leerlingen visuele notities maakt waarmee ze de les veel beter onthouden? Maak dan nu kennis met ‘Teken je Les’: een stap voor stap methode waarmee jij snel en laagdrempelig visuele ondersteuning kunt toevoegen aan een les.

We kunnen al tekenen voor we kunnen lezen en schrijven. We begrijpen plaatjes veel eerder dan woorden. Visueel leren is belangrijk voor ons begrip. Ook op het moment dat plaatjes uit onze studieboeken verdwijnen, blijven we op zoek naar beelden: Hoe moet ik dit voor me zien? Hoe ziet dit er in praktijk uit? Welk voorbeeld spreekt tot de verbeelding? Ons cognitieve geheugen verlangt naar plaatjes. Dit geldt ook voor onze leerlingen.

“Veel van onze leerlingen spreken Nederlands als Tweede Taal. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee”
Marjolein Silvania-Klunder (PO)

“De doelgroep die ik mijn klas heb houdt over het algemeen niet van lezen en ik hoopte dat ik ze met plaatjes beter kon bereiken. Ik heb eerst zelf geoefend. Daarna ben ik gestart met mijn mentorklas, waar ik kleine opdrachtjes ondersteunde met tekeningen. Toen die in goede aarde vielen, ben ik door gegaan”.
Patricia Koeman-Knijff (VMBO)

Ontdek de voordelen van visuele ondersteuning in je lessen

In een wereld waar de aandachtsspanne van leerlingen steeds korter wordt, is het cruciaal om lesmethoden te vinden die niet alleen informatief zijn, maar ook boeiend. Met “Teken je Les” geef je een nieuwe dimensie aan je onderwijsaanpak, waardoor elke les niet alleen leerzaam, maar ook onvergetelijk wordt.

Visuele instructies maken gebruik van ons natuurlijke vermogen om beelden sneller te verwerken dan tekst. Studies tonen aan dat mensen 65% van de informatie die via beelden wordt aangeboden, zelfs drie dagen later nog herinneren, vergeleken met slechts 10% van de informatie die via gehoor wordt ontvangen.

Teken je Les gebruikt dit visuele voordeel:

  • Versterking van de betrokkenheid:Levendige tekeningen vangen de aandacht van de leerlingen en houden deze vast, waardoor de betrokkenheid tijdens de les toeneemt.
  • Verbetering van het begrip: Complexe onderwerpen kunnen worden opgedeeld in eenvoudige, begrijpelijke visuele segmenten die de kernpunten benadrukken en vereenvoudigen.
  • Stimulering van het geheugen: Visuele ankers helpen leerlingen om informatie sneller op te slaan en langer te behouden, wat essentieel is voor het leerproces.
  • Ondersteuning van diverse leerstijlen: Door zowel verbale als visuele leerwegen te integreren, bereik je een breder spectrum aan leerlingen, inclusief diegenen die visueel sterker zijn.

 

Teken je Les maakt gebruik van een eenvoudige, maar effectieve methode.

Onze methode is ontworpen om jou -ongeacht je artistieke vaardigheden- te leren om effectieve en impactvolle visuele ondersteuning te bieden. Via onze interactieve online modules leer je hoe je:

  • Basisiconen en symbolen kunt tekenen die de basis vormen van je visuele toolkit.

  • Complexe informatie kunt vertalen naar heldere, beknopte visuele verhalen.

  • Je lessen kunt plannen met visuele ondersteuning die aansluit bij je leerdoelen en de behoeften van je studenten.

Elke stap in onze cursus wordt geïllustreerd met praktische voorbeelden en oefeningen, zodat je met vertrouwen kunt groeien in je nieuwe vaardigheid. 

 

Met Teken je Les ben je niet alleen een leraar; je wordt een visuele storyteller die diepgaande leerervaringen creëert.

Leerlingen helpen om te leren is een uitdaging

Je hebt gekozen voor een uitdagend vak. Dagelijks sta je in de in de arena. Of je nu slecht geslapen hebt of niet, of je lekker in je vel zit of niet. Iedere morgen moet de knop om. Je staat voor een groep, maar óók voor individuen met een individuele leerweg, individuele vragen en uitdagingen. Je antenne staat altijd aan, scannend wat er speelt. Je bent aan het instrueren, differentiëren, signaleren, monitoren en stopt al je energie in je les.

Laten we eerlijk zijn: het is niet eenvoudig. De concentratieboog is kort, het is lastig om de aandacht vast te houden. Zeker wanneer je een nieuw, abstract concept probeert over te brengen.

De Krachtige Voordelen van Teken je Les

Elke leraar streeft ernaar om effectief onderwijs te bieden dat leerlingen niet alleen helpt bij het leren, maar hen ook motiveert en inspireert. Met Teken je Les kun je deze doelen bereiken door gebruik te maken van bewezen psychologische principes en efficiënte onderwijstechnieken.
Dit zijn de kernvoordelen die onze methode biedt:

  • Verbetering van leerlingenbegrip: Door het gebruik van dual coding (de combinatie van verbale en visuele informatie) en het picture superiority effect (het fenomeen dat mensen beelden beter onthouden dan woorden alleen), maakt Teken je Les complexe onderwerpen toegankelijker en begrijpelijker.
  • Dieper begrip: Visuele representaties helpen leerlingen om abstracte concepten te concretiseren, waardoor hun begrip wordt verdiept.
  • Langdurige retentie: Beelden worden effectiever onthouden dan enkel tekst, wat essentieel is voor lange termijn leren.

“Ik wil meer tot de verbeelding spreken in mijn lessen, zodat mijn leerlingen geboeid blijven en de stof makkelijker wordt opgenomen”

Stel je voor...

Dat jouw leerlingen geboeid naar je blijven kijken en luisteren

Dat jouw leerlingen veel beter onthouden wat je vertelt

Dat jouw lessen voor leerlingen helder en overzichtelijk zijn

Dat je met een paar lijnen veel duidelijker kunt maken wat je bedoelt

Zou je dat willen?

Een visuele taal introduceren in de klas

Er is inmiddels heel wat onderzoek bekend over het effect van leren en onthouden door middel van plaatjes. De resultaten zijn verbluffend. Dit wil je zeker in je eigen klas ervaren en uitproberen. Het actief verwerken van mentale beelden en afbeeldingen tijdens het leren zorgt ervoor dat leerlingen kennis beter kunnen overdenken, verdiepen en onthouden. Dit draagt bij aan dieper leren. Het gecombineerd leren door middel van woorden en beelden zorgt er ook voor dat leerlingen de geleerde kennis later gemakkelijker kunnen reproduceren. Lees het boek ‘Teken je les’  voor meer onderbouwing.

Wanneer kun je gebruik maken van tekeningen?

Tijdens een instructie

Ter ondersteuning van een inhoudelijke les

Om kennis te activeren en te toetsen

In interactieve en coöperatieve leer strategieën

In een portfoliogesprek, of om een portfolio vorm te geven

In huiswerkopdrachten

In een gesprek met leerling en ouders/ verzorgers

In het schoolteam om een visie of plan uit te denken

Door als leraar gebruik te maken van tekeningen zorg je ervoor dat de verbeeldingskracht wordt geprikkeld. Als leerlingen ook zelf aan het tekenen worden gezet om de leerstof op een diepere manier te verwerken, worden de lessen minder passief. Zeker in deze tijd, waarin de wereld sneller verandert dan ooit, video’s op internet bijna nooit langer duren dan twee minuten en er steeds minder gelezen wordt is het belangrijk om luisteren, lezen en leren boeiend te houden.

Overigens kun je gerust zijn: het tekenen vervangt niet je huidige aanpak, het ondersteunt slechts. Het kan worden ingezet ongeacht de methoden die je gebruikt.

Online cursus Teken je Les

Teken je les is het online programma bij het gelijknamige boek.
In 15 videolessen leer je -vanuit je luie stoel, vanaf de bank, of iedere andere plek die jij fijn vindt- om functioneel te tekenen. Op een makkelijke, moeiteloze manier. Binnen no time kun jij je tekeningen in de klas inzetten om je instructie te verduidelijken, te laten zien wat je bedoelt, interactie te vergroten en werkvormen te maken. Deze manier van begrijpend tekenen kost je weinig tijd en is geschikt om in te zetten met leerlingen in alle leeftijden.

Deze collega's gingen je voor:

Maike Douglas-Westland, PO (Ook bekend als Juf Maike)

“Het voordeel van tekeningen is dat ze snel in te zetten zijn. Alles wat je nodig hebt, heb je al voor handen in de klas. Kinderen leren als ze niet alleen luisteren, maar ook kunnen kijken naar een tekening of plaatje. Zeker bij kleuters, die ook nog niet kunnen lezen, is visuele ondersteuning nodig. Die moeten het echt hebben van afbeeldingen. Maar ook als kinderen eenmaal leren lezen blijft het handig. In groep 3 zette ik het ook in bij de instructies tijdens rekenen. Kinderen snappen mijn uitleg beter met tekeningen”. 

Sandra Lousberg -Risbo Instituut (onderdeel van de Erasmus Universiteit)

“Ik dacht, ik ga het gewoon doen. Niet iedereen hoeft het ‘leuk’ te vinden. Naast dat het bewezen effectief is om de cognitieve load te reduceren, helpt het om te verhelderen wat je bedoelt, kunnen studenten de stof beter onthouden en vooral: het brengt ontzettend veel plezier en ontspanning in je eigen werk”.

Patricia Koeman-Knijff, Tabor College locatie d’Ampte (VMBO).

“Ik merk hoe waardevol -en zelfs essentieel- visuele ondersteuning voor ‘mijn’ leerlingen is, bijvoorbeeld om even te laten zien wat een woord betekent.  Daarnaast merk ik dat kinderen leerstof veel beter kunnen onthouden en reproduceren op het moment dat ik tekeningen heb gebruikt. “Kinderen in mijn klas mogen -als ze dat willen- ook tekenen tijdens de uitleg of tijdens het voorlezen. Vaak zorgt dat ervoor dat kinderen geconcentreerder en meer gefocust zijn. Ik kies ook bewust voor visuele werkvormen, zoals een mindmap waarin kinderen zelf tekeningen en tekst kunnen combineren. Het helpt ze om verbindingen te leggen”.

Annemieke Hoogvelt- van Wijk, schoolmaatschappelijk werker bij Schoolformaat, onderdeel van Stichting Jeugdformaat.

“Ik raad het mijn collega’s heel erg aan om tekeningen te gebruiken. Naast het leerrendement speelt de fun-factor een grote rol. We bespreken soms lastige onderwerpen, maar het samen tekenen maakt het minder beladen. Ik merk dat leerlingen en hun ouders via de tekeningetjes meer open staan voor het ontvangen van stof. Dit geldt trouwens ook voor docenten. Ik merk dat tekeningen ook bij lastige onderwerpen voor een glimlach zorgt”.

Het programma

Het online programma Teken je Les kun je in je eigen tempo volgen. Eenmaal toegang, kun je direct bij alle lessen. Je kunt er net zo lang gebruik van maken als je wilt. Het programma bestaat uit 15 lessen:

Les 1 - Introductie en warming up

Les 2 - Geschiedenis visuele taal

Les 3 - Beeldenbrein

Les 4 - Tekenen met basisvormen

Les 5 - Visuele basis: vormen combineren

Les 6 - Tekenen met schaduw en kleur

Les 7 - Beeldenbibliotheek aanleggen

Les 8 - Mensfiguren basis

Les 9 - Mensfiguren rollen en archetypes

Les 10 - Complexere begrippen vertalen naar beeld

Les 11 - Een visuele instructie geven

Les 12 - Voorkennis ophalen met een visuele structuur

Les 13 - Een uitleg opbouwen met tekeningen

Les 14 - Een proces of tijdlijn visualiseren

Les 15 - Een ontwikkelpad of routekaart

Aanmelden

Dankzij de unieke samenwerking tussen Huis van Verbeelding en Noorderpoort academie, kost deelname jou niets. We vragen alleen je inzet! De factuur wordt voldaan door Noorderpoort Academie, als investering in jouw ontwikkeling.

15 modules met videolessen

Digitale werkbladen

Oefeningen

Oefenbibliotheek met iconen

Ja, maar... Ik kan écht niet tekenen!

Zelfs wanneer je dagelijks bezig bent met het motiveren en stimuleren van leerlingen om nieuwe -lastige- dingen te proberen en leren, betekent dat niet dat je het zelf gemakkelijk vindt om nieuwe dingen te leren. We hebben allemaal onze overtuigingen. En wellicht is ‘ik kan echt niet tekenen’ de jouwe.

Laat het boek en dit online programma een uitnodiging zijn om een rolmodel te zijn voor leerlingen: begin met iets wat je lastig vindt, omarm de uitdagingen die je onderweg tegenkomt en luister naar de kritische stemmetjes in je hoofd alsof het cheerleaders zijn: bij iedere lijn is er een kans om hem met meer lef te zetten, om te leren en te groeien. Wellicht vertel je het je leerlingen iedere dag, maar nu vertel ik het jou: veel oefenen verslaat talent, als talent niet veel oefent.

Inmiddels heb ik duizenden mensen aan het tekenen gekregen. Mensen die sinds hun kindertijd geen stift meer hadden aangeraakt, mensen die niet verder kwamen dan het tekenen van een bloem of zonnetje. Mijn methode is zeer eenvoudig. Zo eenvoudig dat ik ervan overtuigd ben dat ik iedereen kan leren tekenen. Een soort Bob Ross, maar dan nog veel simpeler.

Ja, maar… we hebben al zo weinig tijd. Kost tekenen niet veel extra tijd?

Terecht dat je je zorgen maakt over tijd. Er wordt al zoveel van je verwacht. Klassenmanagement, aangepaste leerlijnen, differentiatie, werken met digitale middelen en nu ook nog tekenen.

Daarom is de methode van Teken je Les erop gericht dat je met minimale moeite leert tekenen. Enkele strepen zijn voldoende om je lessen visueel te ondersteunen. Mooi tekenen is niet belangrijk voor het doel wat we voor ogen hebben. Dat scheelt veel tijd en gedoe. Het zal steeds minder tijd en moeite kosten naarmate je vaker hebt getekend in de klas.

Bovendien creëer je een cultuur waarin de leerlingen óók op een snelle en eenvoudige manier kunnen tekenen. Daar waar jij in het begin het gebruik van visuele taal zult aanzwengelen, kun je steeds meer samenwerken met leerlingen. Zij kunnen ook prima zelf een samenvatting tekenen, meehelpen aan visuele ankers in de klas of een superschema uit de kast pakken om een visuele analyse te maken.

Ok, je hebt me!