

“Ik wil meer tot de verbeelding spreken in mijn lessen, zodat mijn leerlingen geboeid blijven en de stof makkelijker wordt opgenomen”
We kunnen al tekenen voor we kunnen lezen en schrijven. We begrijpen plaatjes veel eerder dan woorden. Visueel leren is belangrijk voor ons begrip. Ook op het moment dat plaatjes uit onze studieboeken verdwijnen, blijven we op zoek naar beelden: Hoe moet ik dit voor me zien? Hoe ziet dit er in praktijk uit? Welk voorbeeld spreekt tot de verbeelding? Ons cognitieve geheugen verlangt naar plaatjes.

Leerlingen helpen om te leren is een uitdaging
Je hebt gekozen voor een uitdagend vak. Dagelijks sta je in de in de arena. Of je nu slecht geslapen hebt of niet, of je lekker in je vel zit of niet. Iedere morgen moet de knop om. Je staat voor een groep, maar óók voor individuen met een individuele leerweg, individuele vragen en uitdagingen. Je antenne staat altijd aan, scannend wat er speelt. Je bent aan het instrueren, differentiëren, signaleren, monitoren en stopt al je energie in je les.
Laten we eerlijk zijn: het is niet eenvoudig. De concentratieboog is kort, het is lastig om de aandacht vast te houden. Zeker wanneer je een nieuw, abstract concept probeert over te brengen.
“Veel van onze leerlingen spreken Nederlands als Tweede Taal. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee”
Marjolein Silvania-Klunder (PO)
“De doelgroep die ik mijn klas heb houdt over het algemeen niet van lezen en ik hoopte dat ik ze met plaatjes beter kon bereiken. Ik heb eerst zelf geoefend. Daarna ben ik gestart met mijn mentorklas, waar ik kleine opdrachtjes ondersteunde met tekeningen. Toen die in goede aarde vielen, ben ik door gegaan”.
Patricia Koeman-Knijff (VMBO)
Stel je voor…

Dat jouw leerlingen geboeid naar je blijven kijken en luisteren

Dat jouw leerlingen veel beter onthouden wat je vertelt

Dat jouw lessen voor leerlingen helder en overzichtelijk zijn

Dat je met een paar lijnen veel duidelijker kunt maken wat je bedoelt
Zou je dat willen?

Een visuele taal introduceren in de klas
Er is inmiddels heel wat onderzoek bekend over het effect van leren en onthouden door middel van plaatjes. De resultaten zijn verbluffend. Dit wil je zeker in je eigen klas ervaren en uitproberen. Het actief verwerken van mentale beelden en afbeeldingen tijdens het leren zorgt ervoor dat leerlingen kennis beter kunnen overdenken, verdiepen en onthouden. Dit draagt bij aan dieper leren. Het gecombineerd leren door middel van woorden en beelden zorgt er ook voor dat leerlingen de geleerde kennis later gemakkelijker kunnen reproduceren. Lees het boek ‘Teken je les’ voor meer onderbouwing.
Wanneer kun je gebruik maken van tekeningen?


Tijdens een instructie

Ter ondersteuning van een inhoudelijke les

Om kennis te activeren en te toetsen

In interactieve en coöperatieve leer strategieën

In een portfoliogesprek, of om een portfolio vorm te geven

In huiswerkopdrachten

In een gesprek met leerling en ouders/ verzorgers

In het schoolteam om een visie of plan uit te denken
Door als leraar gebruik te maken van tekeningen zorg je ervoor dat de verbeeldingskracht wordt geprikkeld. Als leerlingen ook zelf aan het tekenen worden gezet om de leerstof op een diepere manier te verwerken, worden de lessen minder passief. Zeker in deze tijd, waarin de wereld sneller verandert dan ooit, video’s op internet bijna nooit langer duren dan twee minuten en er steeds minder gelezen wordt is het belangrijk om luisteren, lezen en leren boeiend te houden.
Overigens kun je gerust zijn: het tekenen vervangt niet je huidige aanpak, het ondersteunt slechts. Het kan worden ingezet ongeacht de methoden die je gebruikt.
Online programma Teken je les
Teken je les is het online programma bij het gelijknamige boek.
In 10 videolessen leer je -vanuit je luie stoel, vanaf de bank, of iedere andere plek die jij fijn vindt- om functioneel te tekenen. Op een makkelijke, moeiteloze manier. Binnen no time kun jij je tekeningen in de klas inzetten om je instructie te verduidelijken, te laten zien wat je bedoelt, interactie te vergroten en werkvormen te maken. Deze manier van begrijpend tekenen kost je weinig tijd en is geschikt om in te zetten met leerlingen in alle leeftijden.

Deze collega’s doen het al:
Het programma
Het online programma Teken je Les kun je in je eigen tempo volgen. Eenmaal toegang, kun je direct bij alle lessen. Je kunt er net zo lang gebruik van maken als je wilt.
Het programma bestaat uit 10 lessen:

Les 1 - Introductie

Les 2 - Geschiedenis visuele taal

Les 3 - Beeldenbrein

Les 4 - De basis

Les 5 - Vormen combineren

Les 6 - Impact geven aan je tekeningen

Les 7 - Beeldenschat opbouwen

Les 8 - Beeldenschat uitbouwen

Les 9 - Live tekenen

Les 10 - Tekeningen structureren
Bonus
Je krijgt toegang tot een Linkedingroep waar je voorbeelden en inspiratie kunt uitwisselen met collega’s.
Bonus
Je krijgt toegang tot een uitgebreide bibliotheek met verschillende themaboekjes, met meer dan 250 ‘stap voor stap’ oefeniconen
Investering

10 videolessen

Digitale werkbladen

Oefeningen

LinkedIngroep Teken je Les

Oefenbibliotheek met iconen
€ 100,- (incl. btw)

Ja, maar… ik kan echt niet tekenen!
Zelfs wanneer je dagelijks bezig bent met het motiveren en stimuleren van leerlingen om nieuwe -lastige- dingen te proberen en leren, betekent dat niet dat je het zelf gemakkelijk vindt om nieuwe dingen te leren. We hebben allemaal onze overtuigingen. En wellicht is ‘ik kan echt niet tekenen’ de jouwe.
Laat het boek en dit online programma een uitnodiging zijn om een rolmodel te zijn voor leerlingen: begin met iets wat je lastig vind, omarm de uitdagingen die je onderweg tegenkomt en luister naar de kritische stemmetjes in je hoofd alsof het cheerleaders zijn: bij iedere lijn is er een kans om hem met meer lef te zetten, om te leren en te groeien. Wellicht vertel je het je leerlingen iedere dag, maar nu vertel ik het jou: veel oefenen verslaat talent, als talent niet veel oefent.
Inmiddels heb ik duizenden mensen aan het tekenen gekregen. Mensen die sinds hun kindertijd geen stift meer hadden aangeraakt, mensen die niet verder kwamen dan het tekenen van een bloem of zonnetje. Mijn methode is zeer eenvoudig. Zo eenvoudig dat ik ervan overtuigd ben dat ik iedereen kan leren tekenen. Een soort Bob Ross, maar dan nog veel simpeler.

Ja, maar… we hebben al zo weinig tijd.
Kost tekenen niet veel extra tijd?
Terecht dat je je zorgen maakt over tijd. Er wordt al zoveel van je verwacht. Klassenmanagement, aangepaste leerlijnen, differentiatie, werken met digitale middelen en nu ook nog tekenen.
Daarom is de methode van Teken je Les erop gericht dat je met minimale moeite leert tekenen. Enkele strepen zijn voldoende om je lessen visueel te ondersteunen. Mooi tekenen is niet belangrijk voor het doel wat we voor ogen hebben. Dat scheelt veel tijd en gedoe. Het zal steeds minder tijd en moeite kosten naarmate je vaker hebt getekend in de klas.
Bovendien creëer je een cultuur waarin de leerlingen óók op een snelle en eenvoudige manier kunnen tekenen. Daar waar jij in het begin het gebruik van visuele taal zult aanzwengelen, kun je steeds meer samenwerken met leerlingen. Zij kunnen ook prima zelf een samenvatting tekenen, meehelpen aan visuele ankers in de klas of een superschema uit de kast pakken om een visuele analyse te maken.